Yüzde 20 ama anahtar parti!

Yüzde 20 ama anahtar parti!
Abant Platformu devam ediyor. Profesör Dr. Fuat Keyman Türkiye'deki siyasetin fotoğrafını çıkardı. Abone olFuat Keyman'a göre demokratikleşmenin kilidinin CHP'de olduğunu söyledi. CHP'nin politikalarının ümit vermediğinin altını çizen Keyman, şu andaki siyasal tabloyu açmaz olarak görüyor.

Abant Platformu'nun "Demokratikleşme: 12 Eylül'den AB'ye Siyasi Partiler' toplantısı Abant'ta devam ediyor. İkinci günün tartışma konusu "gelecek" oldu.

Konuşmacılar arasında yer alan Prof. Dr. Fuat Keyman Türki hawaii seo ye'deki açmaza dikkat çekti. Siyasi partiler arasındaki çelişkiye vurgu yapan Keyman, bu şartlarda Türkiye'nin modernleşmesinin zorluğuna işaret etti.

Fuat Keyman siyasi partiler konusunda ilginç açıklamayar yaptı. Keyman'ın mesajlarından öne çıkan sözler şöyle:

Doğuda DTP önde, genelde AK Parti ama CHP anahtar parti

"1980'lerde Türkiye'yi globalleştiren parti olan ANAP yok oluyor, 1950'lerde Türkiye'ye çok partili hayatı getiren DP geleneği eriyip gidiyor. CHP ise yüzde 20'lerde kalan ama hala anahtar konumunu koruyan bir parti. AK Parti ise bugün iktidar konumunu sürdürecek bir durumu var. Bir diğer nokta ise DTP'nin doğudaki hegemonyası var.

Böyle bir tabloda Türtiye, modernleşmesi ile demokratikleşmesini nasıl sağlayabileceğinin çelişkisini yaşıyor. Türkiye bu soruya yanıt bulamadığı için yukarıdaki tablo ortaya çıkıyor.

Dünyadaki merkez ile bizdeki merkez farklı

Bu sorunun cevabı "merkez" sorununda yatıyor. Merkez kavramı kapsamında dünyada nasıl bir tablo var onu araştırdım. Türkiye'de kullanılan "merkez" ile "uzlaşma"yı çağrıştırıyor. Dünyada ise merkezin uzlaşma anlamı taşımıyor.

Bizim buradan hareketle merkez ile uzlaşma arasındaki bağı koparmamız gerek. Siyaset uzlaşma değil, farklılıklar üzerine yapılır.

Anadolu'nun dinamizmi

Türkiye'de ekonomiyi güçlendirmeden sorunların altından kalkabilmek mümkün değil. Ekonomi ise artık globalleşmiş durumda. Globalleşmiş fakat yereli çok güçlü bir ekonomi. Bir başka nokta ise Anadolu'da yakalanan dinamizm.



Kategori : GÜNCEL